Cream of Butternut Squash and Red Lentil Soup /Crema de calabaza y lentejas rojas





So who has kids who won´t eat vegetables? Welcome to my world. It has been quite an uphill battle, but I have come up with different ways to swindle my kids into eating a variety of vegetables without them realizing it. Surprisingly, they like lentils. So one day, I decided to make red lentils. I  looked at what I had in the fridge and decided to try something completely new. Sometimes I use fennel and others I had red pepper, so I threw that in. Both give a nice flavor to the soup. Fortunately, it was a hit with my kids (although my youngest still grudgingly eats it, but at least he does–it has curry which he loves). It is nutritious and very tasty, and different to say the least. 


Cream of Butternut Squash and Red Lentil Soup

1 Butternut squash (about 0.5 k)

1 fennel bulb, chopped or 1 red pepper, chopped

1 onion, chopped

250 grams of red lentils

2 tbl extra virgen o/live oil

1 14 oz can Coconut milk (400 ml)

5-6 cups water

Salt to taste

1 tbl curry powder

1 large pot

1 hand blender


To make:


Heat olive oil in a large pot. Add onion and saute. Add fennel bulb and allow to cook for 5 minutes. Add squash and allow to cook for about 10-15 minutes, moving often.

Add lentils and stir gently. Add the 4-5 cups of water and salt and bring to a boil. Lower the heat and simmer. Cook  for about 30 minutes. Add the cocunut milk  and curry powder. Allow to cook for another 5-10 minutes. Using a hand blender, puree the soup.



¿Quién tiene hijos que se niegan a comer algo verde? Bienvenidos a mi mundo.  Ha sido una lucha continúa, sobre todo con mi hijo pequeño. Por lo tanto, tuve que inventar diferentes maneras de meter verduras en su comida sin que se dieran cuenta. A ambos les gustaban las lentejas así que un buen día decidí hacer lentejas rojas. Miré a ver qué tenía en la nevera e hice un plato completamente nuevo. A veces echo hinojo y otras pimiento rojo, ambas cosas dan un sabor muy rico a la crema. Mi hijo pequeño lo come a regañadientes, pero lo come, por lo menos lleva curry y eso le gusta. Alimenta bien, sabe rico, y es diferente por lo menos.  



Crema de calabaza de y lentejas rojas 

1 calabaza de cacahuete (medio kilo aprox)  

1 hinojo, picado  o 1 pimiento rojo, picado

1 cebolla seca, picada

250 gramos de lentejas rojas (son de color naranja)

2 cucharadas de aceite de oliva virgen extra

1 lata (400 ml) de leche de coco

1 litro de agua aprox

Sal y pimienta a gusto

1 cucharada de curry

1 olla grande

1 batidora de mano


Preparar:


Calentamos el aceite en una olla grande. Agregamos la cebolla y sofrímos. Añadimos el hinojo y deja que cocine unos  5 minutos más. Ahora agregamos la calabaza y rehogamos durante unos 10-15 minutos. Agregamos las lentejas y el agua, y la sal dejamos que hierva. Bajamos el fuego al mínimo y dejamos que cocine unos 30 minutos. Cuando las lentejas estén blandas, añadimos la leche de coco y el curry. Mezlamos todo bien con una batidora a mano hasta conseguir una textura suave y consistente. 




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