Lizzie´s Lasagne / Lasaña...




Lizzie’s Lasagne 

I have never been a big lasagne fan, in reality because I did not know how to actually make a good one. This recipe has it all, even bacon if you want to add a smokey taste to it. A friend told me to add bacon and it actually gives it a nice touch. You can also add fresh spinach. I use bechamel sauce on top and bottom because my kids love that. It is a mix between a typical Italian-style lasagne, with a touch of Spain. I use no-boil lasagne sheets to make it easier and faster and they work great. You can get a few meals out of it since it is filling and lasts in the fridge! Enjoy!

Ingredients:

19-20 no-boil lasagne sheets  (if not, use regular lasagna sheets and prepare according to package instructions.)

500g (1.1 lb) grated mozzarella 

125 gr grated parmesan  

 

For boloñesa/meat sauce

2 tbsp EVO

3 lb ground beef  

6 garlic cloves, finely chopped

100 gr of bacon (optional)

2 x 400g (14 oz) cans whole peeled tomatoes, pureed

1 x 400g (14 oz) crushed tomatoes 

1 x 170 gr can tomato paste  

1 tsp dried oregano

1 tsp dred basil (o 5 fresh basil leaves)

 

For the cheese sauce: 

14 oz (400 g)  ricotta cheese

3.5 oz (100 gr) cup finely grated parmesan cheese  

1 egg, lightly beaten 

For the bechamel Sauce

1 ½ tb butter   

1 ½ tb flour

2 1/4 cups (500 ml) of whole milk  

1 tsp of nutmeg

salt and pepper to taste

 

How to make the meat sauce:

For the meat sauce, heat the olive oil in a deep-frying pan over high heat. Add half the beef and half the bacon, a pinch of salt, spread them out in the pan and cook for about 5 minutes until browned. Flip and repeat on the other side.  Then add in the rest of the ground beef and the bacon, stir-fry, breaking up the cooked meat with a spatula. Add the garlic and then add the tomatoes. Stir well and let simmer for 20-30 minutes. 

How to make the bechamel sauce:

If you have a Thermomix, follow the instructions for making bechamel. If not, in a saucepan, melt the butter. Add the flour and mix well and toast it for a few minutes. Slowly, add the mild while stirring constantly,  for 10 to 15 minutes or until the bechamel becomes thick.  Add salt and pepper to taste and ground nutmeg.   

 

How to make the cheese sauce: 

Lightly beat egg. Mix with ricotta cheese and parmesian. Test for salt, you may need to add a pinch of salt.  

 

How to make the lasagna:

For the lasagna, spread one layer of bechamel, then spread 1 cup of meat sauce. Place lasagne sheets on top. Spread layer of meat sauce then spread an even layer of cheese sauce. Sprinkle with a 1/2 cup of grated mozzarella. Repeat this again. First a layer of lasagne sheets, one-third of the meat sauce, the other half of the cheese sauce and another 1⁄2 cup of grated mozzarella. Then place one more layer of lasagne sheets on top. Cover the final layer with bechamal sauce and the rest of the  mozzarella cheese on top. Bake in the oven for about 40 minutos a 176º C / 350º F




La lasaña de Lizzie

En realidad, no soy muy fan de la lasaña, porque nunca sabía cómo hacerlo. Esta receta tiene todo lo necesario para que sea rica y adundante. Puedes añadir un poco de beicon para que tenga un sabor humado, es un toque diferente. Otra opción es añadir espinacas frescas. Me gusta cubrirlo con salsa bechamel porque a mis hijos les encanta. Digamos que es una lasaña al estilo italiano con un toque español. Utilizo las placas precocidas que no hay que ni remojar para ahorrar tiempo y no se nota la diferencia apenas. ¡Qué aprovechen!

Ingredientes:

19-20 láminas de lasaña pre-cocidas 

500g  mozzarella rallada

125 gr queso parmesano   

 

Salsa boloñesa:

2 cucharadas de aceite de oliva virgen extra 

1.5kg carne picada

6 dientes de ajo picados

100 gr de beicon (opcional)

2 x 400g latas de tomate entero 

1 x 170 gr tomate concentrado 

1 lata tomate concentrado 

1 cucharadita de orégano  

1 cucharadita de albahaca (o 5 hojas frescas de albahaca)

 

Salsa de queso: 

500g queso ricotta

125 gr de queso parmesano 

1 huevo batido   

 

Cóm se prepara la boloñesa:

Calientamos el aceite en una sartén grande. Agregamos la mitad de la carne y la mitad del beicon y dejamos que se dore en un lado sin mover la carne, durante unos 5 minutos. Damos la vuelta a toda la carne y repite lo mismo. Ahora, agregamos el resto de la carne y el beicon y mezclamos bien todo. Separamos la carne porque se habrá quedado pegadito. Agregamos el ajo y mezcla bien. Ahora, vertemos los tomates y dejamo que se cocine durante unos 20-30 minutos a fuego bajo.  

 

Como se prepara la salsa bechamel:

Si tienes una Thermomix, sigue las instrucciones de cómo hacer bechamel.  Si no, colocamos la mantequilla en un cazo grande y la calentamos hasta fundir. Agregamos la harina, removemos para que se mezcle bien con la mantequilla y se tueste durante un par de minutos. Vertemos poco a poco la leche caliente, y sin dejar de remover, cocemos durante 10-15 minutos hasta que espese. Salpimentamos y añadimos la nuez moscada al gusto. 

 

Cómo se prepara la salsa de queso: 

Batimos el huevo. Agregamos al huevo, el queso ricotta, y el parmesano. Pobamos el nivel de sal, y añadimos una pizca si hace falta.  

 

Cómo montar la lasaña:

En una fuente de horno, vertemos un poco de salsa bechamel y untamos el fondo de la fuente. Hacemos lo mismo con 225 gramos de carne. Colocamos las láminas de lasaña por encima. Cubrimos las láminas con una capa de boloñesa, y luego otra de queso. Esparcimos queso mozzarella por encima. Hacemos otra capa igual. La última capa será de láminas cubiertas de bechamel y luego queso mozzarella.  Horneamos  la lasaña durante unos 40 minutos a 176º C.

 


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