Wrapped Brie /Brie envuelto en hojaldre

 Years ago, my mother had to work the days before Christmas, so she sent me to do the grocery shopping for Christmas dinner. Of course, she gave me the page-ling list and sent me to 4 different stores: the supermarket, the butcher, the farmer´s market and the cheese shed. Yes, that was an eye opener. I never realized so many kinds of cheese existed in the world. Every Christmas she would order a brie wrapped in pastry shell. It was the most delicious thing you ever tasted. Once living in Spain, I started to miss those Christmas dinners and that brie cheese. I asked my mom what it had, and this is the result. If I have time, I make the pesto sauce, but if not, store bought is just as good. The trick, eat it while it´s hot!!! As my son would say… “delisiosooooo”.


Brie in pasty shell

1 large brie (19.6 oz/555 gr, brand: President)

1 pastry shell 

½ cup sun dried tomatoes

¼ cup pesto sauce (homemade or store bought)

¼ cup grams pine nuts

1 egg for egg wash

round molde or pyrex dish


To make:

Preheat oven to 350º. Cut the brie in half from  side to side, not top to bottom. With a knife make slits in the cheese so the pesto sauce to spread through cheese. Layer one side with pesto sauce, sprinkle pine nuts on top and then layer with sun dried tomatoes. Place the other half of the brie on top. Place the brie in the pastry shell and wrap brie completely with the pastry shell.  Coat the pastry shell with egg wash and bake at 175 degrees for about 25 minutes. Serve with warm bread. 


hace unos cuantos años, le tocó a mi madre trabajar justo los días anteriores a Navidad. Me pidió que hiciera la compra para la cena de Navidad. Me dio una lista y me dijo dónde tenía que comparlo todo: !4 tiendas diferentes! Fui al supemecado, a la frutería, al carnicero y a la tienda de quesos. ¡Qué descubrimiento! Nunca imaginé que pudieran existir tantos tipos de queso en el mundo. Todas las navidades encargaba un queso brie envuelto en hojaldre. Era espectácular. Depués de llevar unos cuantos años en España, añoraba estas comidas navideñas y aquel queso. Pregunté a mi madre qué era lo que llevaba, y así he creado mi propio queso brie en hojaldre.  Cuando tengo tiempo (ya casi nunca), hago la salsa pesto, pero se puede comprar perfectamente. El truco es comer el queso calentito con pan calentito. como diría mi hijo… “delisiosoooo”.   


Homemade Pesto  Sauce:


Ingredients:

1 1/2 cup fresh basil leaves

3-4 garlic cloves

½ cup pine nuts

½ cup freshly grated parmesan cheese

3-5 sprigs of parsely, leaves only

½ cup extra virgin olive oil




To make:

  • Combine basil, garlic, pine nuts and Parmesan in a food processor; season with salt and pepper, to taste. With the motor running, add olive oil in a slow stream until emulsified. Salt and pepper to taste. 

Queso brie en hojaldre

 

1 queso brie grande (555 gr marca President)


1 hoja de hojaldre

115 gramos de tomates secados al sol

60 gramos de salsa pesto (casero o comprado)

50 gramos de piñones 

1 huevo para pintar

molde redondo, tipo pyrex


Preparación:

Precalienta el horo a 170º.  Corta el queso por la mitad, de lado a lado, digamos horizonalmente. Con un cuchillo, haz pequeños cortes en el queso para que la salsa pesto penetre el queso. Esparce la salsa pesto en un lado del queso, y por encima esparce los tomates secados al sol y luego los piñones. Vuelve a colocar la otra mitad del queso encima. Hay que envolver el queso en la masa de  hojaldre y lo colocas en un pirex o molde de horno.  Pinta el hojaldre con huevo para que brille y hornea a  175 degrees durante unos 25 minutos.  Sirve con pan calentito. 

Homemade Pesto  Sauce:


Salsa pesto casero


Ingredientes:

200 gramos de albahaca fresca  

3-4 dientes de ajo

115 gramos piñones

115 gramos de queso parmesano rallado (en polvo) 

3-5 ramos de perejil, solo las hojas

125 ml de aceite de oliva extra virgen


Preparar:

  • Agregamos la albahaca, ajo, piñones,y queso en una batidora de mano, de vaso o la termomix. Mientras batimos, añadimos el aceite poco a poco para que emulsione poco a poco.  Probamos y salpimentamos a gusto.





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