Chickpeas and Shrimp Soup
1 lb. fresh shrimp with heads on
3⁄4 lb. chickpeas (soak overnight in water or for at least
6 hours before cooking)
5 garlic cloves
1 whole onion finely chopped.
Paprika
Salt
Olive oil
1 tb corn starch (optional)
To make:
1.Peel shrimp. Place shrimp shells with heads in pot with garlic and olive oil. Sauté and then add water. Bring to a boil and let cook for about 10 minutes.
2.Strain the shrimp broth and place in pressure cooker with chick peas (previously soaked
overnight).
3.Sauté finely chopped onion until translucent. Add a garlic clove. Add paprika. Add corn starch
(optional). Once cooked, add to chickpeas and broth.
4.Close pressure cooker and cook chickpeas for 10-15 minutes (calculate time once pot starts to sound).
5.Meanwhile, sauté shrimp with the finely chopped garlic in olive oil. Add paprika.
6.Once pressure cooker can be opened, open and add sautéed shrimp to pot. Simmer for a few minutes so flavors blend. Serves 5.
Garbanzos con Gambas
500 gr de gambas arroceras, con cabeza
300 gr de garbanzos (en remojo la noche anterior o por lo menos 6 horas)
5 dientes de ajo
1 cebolla entera, picada.
Pimentón dulce
Sal
Aceite de oliva
1 cuchara de maizena (opcional)
Preparación:
1.Pelamos la gambas y quitamos las cabezas. En una olla con ajo, freimos las cabezas y las cáscaras de las gambas. Añadimos agua y hervimos durante 10 minutos.
2.Colamos las gambas y echamos el caldo a la olla exprés con los garbanzos.
3.Mientras, sofriemos la cebolla. Añadimos uno diente de ajo y al final un poco de máizena. Agregamos la cebolla a los garbanzos
4.Cerramos la olla y dejamos cocinar unos 15 minutos (calculando desde que pite la olla, los tiempos varian según la zona y el tipo de garbanzo.
5. Mientras se cocinan los garbanzos, preparamos las gambas al ajillo. Freimos las gambas con aceite y ajo picado. Agregamos pimentón.
6.Una vez cocidas los garbanzos, agregamos las gambas y dejamos que cocine a fuego lento unos minutos.
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